PROFICIENCY

CREATIVITY

100% ORIGINAL PAPERS

Get 15% discount: just use code EF15OFF
Order Now

Toll Free: 1-888-724-0801

Free Samples

<Back to Samples

BIO4 Exam

Multiple Choices. Choose the one alternative that best completes the statements or answer the question.

1. A Mendelian test cross is used to determine whether

  1. Flowers are purple or white
  2. An allele is dominant or recessive
  3. An individual is homozygous or heterozygous
  4. The genotype or phenotype is more important

Answer: B

2. The main advantages of indirect development, such as occurs in insects is

  1. That the offspring are born using the same habitat as the parents so they are well adapted
  2. That the eggs can survive because they contain a large York
  3. The ability to make large numbers of offspring that can feed themselves very quickly
  4. That the embryos receive nourishment from their mother’s body as they develop
  5. That every individual the animal encounters is a potential mate

Answer: E

3. Sister chromatids move away from each other during

  1. Cytokinesis
  2. Anaphase I.
  3. Anaphase II
  4. Metaphase II
  5. Telophase II

Answer: C

4. Meiotic cell division occurs in the     and results in the production of                   

  1. testes and ovaries; diploid cells
  2. body cells; parent cells
  3. reproductive tissues; gametes
  4. body cells; daughter cells

Answer: A

5. During which stage of mitosis do chromosomes line up at the equator of the spindle apparatus?

  1. Prophase
  2. Telophase
  3. Metaphase
  4. Anaphase

Answer: C

6. What is the genotype of a dominant individual if some of its offspring show the recessive phenotype?

  1. Dd
  2. Dd
  3. DD
  4. Either DD or Dd

Answer: A

7. Sister Chromatids are

  1. Homologous pairs of chromosomes
  2. Specialized gamete-forming cells
  3. Duplicate chromosomes held together by a common centrome
  4. Different in their genetic content
  5. Non-functional chromosomes

Answer: C

8. Which of the following occurs during meiosis?

  1. Haploid nuclei with unpaired chromosomes are produced diploid parent nuclei with paired chromosomes
  2. Haploid nuclei with paired chromosomes are produced from diploid parent nuclei with unpaired chromosomes
  3. Diploid nuclei with paired chromosomes are produced from haploid parent nuclei with unpaired chromosomes
  4. Diploid nuclei with unpaired chromosomes are produced from haploid parent with paired chromosomes

Answer: A

9. Gametes differ from body cells in

  1. Functioning in sexual production
  2. Having half the amount of genetic material
  3. Having only one member of each pair of homologous chromosomes
  4. Being haploid
  5. All the above choices are correct

Answer: E

10. What is the longest-lasting phase of the prokaryotic cell cycle?

  1. Binary fission
  2. Meiosis
  3. Cell growth
  4. Fusion of the plasma membrane at the cell equator

Answer: C

11. A cross produced 915 offspring with normal pigment and 310 with albinism. Conclusion?

  1. Both parents were heterozygous
  2. Both parents were albinos
  3. One of the parents must have failed to develop
  4. 605 albino zygotes must have failed to develop
  5. One parent was homozygous for  normal pigmentation

Answer: A

12. In a placental organism, which membrane provides the watery environment in which the embryo develop

  1. Chorion
  2. Allantois
  3. Yolk sac
  4. Amnion

Answer: D

13. All of the following are expected to result in increase genetic variation among offspring EXCEPT?

  1. Mutations
  2. Binary fission
  3. Random assortment of parental chromosomes
  4. Crossing over

Answer: D

14. Traits controlled by sex-linked recessive genes are expressed more often in males because:

  1. Males inherit genes from their fathers
  2. Males get more doses of the recessive genes that do females
  3. The male has only one gene for the trait
  4. All male offspring of a female carrier get the gene

Answer: C

15. Which of the following organisms does NOT reproduce cells by mitosis and cytokinesis?

  1. Cow
  2. Mushroom
  3. Cockroach
  4. Banana tree
  5. Bacterium

Answer: E

16. All of the following combinations are possible in the gametes of an organism that is AaBb EXCEPT

  1. Ab
  2. AB
  3. Ab
  4. aB
  5. aa

Answer: E

17. How does an anaphase of mitosis differ from anaphase I of meiosis?

  1. Sister chromatids do not separate in mitosis, but in anaphase I of meiosis, sister chromosomes do separate
  2. In anaphase of mitosis, sister chromoatids join together, but in anaphase I of meiosis, sister chromatids separate
  3.  In anaphase of mitosis, sister chromatids join together, but in anaphase I of meiosis, homologous chromosomes join together.
  4. In anaphase of mitosis, sister chromatids separate but in anaphase I of meiosis, homologous chromosomes separate

Answer: D

18. Human embryos differ from bird embryos in that:

  1. Human embryos have a yolk sac, but it contains no yolk
  2. Human embryos do not develop into primitive streak stage
  3. Bird embryos have an extra membrane, the allantois that is not found in human embryos.
  4. Bird embryos have an extra membrane, the allantois, that is not found in human embryos
  5. Human embryos have no yolk sac

Answer: A

19. Cells differentiate during development because:

  1. Genes respond only to influences outside the mother’s body
  2. Chemicals in the sperm cytoplasm determine which cells develop
  3. In each cell, some genes are expressed and others are suppressed
  4. Each cell contains only a portion of the genes

Answer: C

20. Humans are not born with webs between their fingers due to the process of

  1. Induction
  2. Organogenesis
  3. Programmed cell death
  4. Both A and B
  5. Both B and C

Answer: C

21. A pea plant with red flowers is test crossed; half of the resulting progeny have red flowers, while the other half has white flowers. The genotype of the test crossed parent was

  1. RR
  2. Either RR or Err
  3. Rr
  4. Rr

Answer: C

22. The different forms of a gene-for example, those responsible for eye colour- are called

  1. Receptors
  2. Telomeres
  3. Sister chromatids
  4. Cyclins
  5. Alleles

Answer: E

23. When alleles move into different gametes, this demonstrates

  1. Independent assortment
  2. segregation
  3. Fertilization
  4. Crossing-over
  5. Dominance

Answer: B

24. During mammalian development

  1. A morula becomes gastrula
  2. A blastula becomes a zygote
  3. A zygote becomes a blastula
  4. A morula becomes a blastula
  5. A gastrula becomes a morula

Answer: B

25. Codominance occurs when

  1. Expression of two different alleles alternates from one generation to the next
  2. Offspring exhibit several different phenotypic expressions of a single trait
  3. Both of the alleles ina heterozygote are expressed phynotypically in an individual
  4. A heterozygote expresses an intermediate phenotype

Answer: A

26. All of the following may be found in a DNA nucleotide except

  1. Phospholipid
  2. Thymine
  3. Deoxyribose
  4. Adenine

Answer: A

27. When the genes are linked, the reason a few of the recombinant genotypes still occur in the offspring is because of

  1. Linkage
  2. Crossing over
  3. Independent assortment
  4. Natural selection
  5. Mutation

Answer: B

28. Each of your body cells

  1. Contains only the genetic information needed for that type of cell
  2. Is genetically identical to all others
  3. Changes genetically as you grow and develop
  4. Contains unique genetic information

Answer: A

29. What makes the cells of a developing embryo differentiate into various types of cells?

  1. The DNA of their mitochondria is different
  2. Different genes are activated
  3. Once certain genes of a cell have caused it to differentiate, the other genes are lost
  4. Special genes in the cytoplasm cause this
  5. They have different genes

Answer: B

30. Which of these sequences correctly describes the cell cycle?

  1. G1>>S>>G2>>prophase>>metaphase>>telophase
  2. Prophase>>metaphase>>telophase>>anaphase>>G1>>G2
  3. S>>G2>>prophase>>metaphase>>anaphase>>tellophase>>G1
  4. G1>>G2>>s>>prophase>>metaphase>>anaphase>>telophase
  5. G1>>S>>G2>>metaphase>>prophase>>anaphase>>telophase

Answer: C

31. The nervous system forms from the:

  1. Endoderm
  2. Ectoderm
  3. Mesoderm
  4. Chorion
  5. Yolk

Answer: B

32. Is the developmental event that results in teh formation of a primitive tissue layers

  1. Metamorphosis
  2. Induction
  3. Gastrulation
  4. Blastulation
  5. Cleavage

Answer: C

33. In humans, the sex of the offspring is determined by the:

  1. Autosomes carried by the egg cell
  2. Cytoplasm carried by the egg cell
  3. Sex chromosome carried by the sperm cell
  4. Sex chromosome carried by the egg cell
  5. Autosomes carried by the sperm cell

Answer: C

34. Sexual reproduction by necessity involves which two processes?

  1. Mutation and translocation
  2. Meiosis and fertization
  3. Differentiation and specialization
  4. Nondisjunction and pleiotropy
  5. Mitosis and fertilization

Answer: B

35. Yellow-seeded pea plants may be homozygous or heterozygous. To find out which, we can cross the plants with:

  1. Heterozygous green-seeded plants
  2. The same genotype
  3. Heterozygous yellow-seeded plants
  4. True-breeding yellow-seeded plants
  5. True-breeding green-seeded plants

Answer: E

36. Your biceps muscle is derived from the:

  1. Amnion
  2. mesoderm
  3. ectoderm
  4. blastropore
  5. endoderm

Answer: B

37. During mitotic anaphase, chromatids migrate

  1. Along with other member of the homologous pair toward the metaphase plate
  2. Along with their sister chromatids toward one pole
  3. From the metaphase plate toward the poles
  4. Toward the nuclear envelope
  5. From the poles of the cell toward the metaphase plate.

Answer: B

38. How many haploid cells are produced by one diploid cell during meiosis?

  1. Two   
  2. Four
  3. 8 million
  4. None

Answer: B

39. Which embryonic membrane lies immediately beneath the shell of a reptile/bird embryo?

  1. Chorion
  2. Amnion
  3. Placenta
  4. Yolk sac
  5. Allantois

Answer: A

40. The metaphase of a caterpillar into  butterfly is an example of:

  1. Direct development
  2. External development
  3. Internal development
  4. Placenta development
  5. Indirect development

Answer: C

41. A diploid cell contains 5 pairs of chromosomes. After meiosis I, each of the cells contains

  1. A mixture of maternal and paternal chromosomes totalling 10.
  2. A mixture of maternal and paternal chromosomes totalling 5
  3. 4 maternal and 4 paternal chromosomes each time
  4. 5 maternal and 5 paternal chromosomes each time
  5. 5 pairs of chromosomes

Answer: D

42. Birds hatch out of their eggs looking like small versions of the adult. This is an example of:

  1. External development
  2. Genetic dwarfism
  3. Indirect development
  4. Direct development
  5. Internal development

Answer:  A

43. When does chromosome replication occur in eukaryotic cell?

  1. Telophase
  2. Interphase
  3. Metaphase
  4. Prophase
  5. Anaphase

Answer:  B

44. When Gurdon transplanted the nucleus of an intestinal cell from a tadpole into an egg cell whose nucleus had been destroyed, the egg developed into a normal frog. This indicated that:

  1. A nucleus that is removed from its normal location will be influenced by the adjoining cells
  2. Genes are lost in differentiation
  3. Scientists can clone a human being by putting one of his/her nuclei into an egg cell
  4. The homeobox genes in a transplanted nucleus underwent mutation
  5. Each cell of an organism has all the genes needed for development.

Answer: A

Start With Discount!
check the discount here

Try our service with 15% Discount for your first order!

Use the code: EF15OFF

Order Now